HISTORIA DE L'ENTITATLa Colla Gegantera / Geganters del Passeig Torroja de Tarragona és una colla particular d'una casa d’aquest mateix passeig. 

Va ser fundada l'any 2009 per Aaron i Ramon Sentís, dos geganters, pare i fill d'ètnia gitana que també són portadors dels Gegants de la Ciutat de Tarragona. 

Està formada per gitanos i paios, la qual cosa permet i reforça un sentiment d’unió i germanor entre els seus membres però també amb la ciutat de Tarragona.

La seva història començà tot a finals de l’any 2008, quan pare i fill es posàren d'acord per fer un gegant. Volien un gegant per treure’l al carrer. 

La canalla gitana que quan s’acosten les festes creen entre dos i tres nens el seu gegant per jugar a les plaçes. 

Finalment el gegant es va crear, que és el gegant vell anomenat Magí, però la cosa no anava en broma, sinó que anava seriosament, ja que era un gegant per crear una colla particular i desfilar en cercaviles. 

L’any 2009, és presentà el Gegant Magí i la Colla Gegantera durant les Festes de Sant Roc de Tarragona. 

Seguidament, l’any 2010 és creà la geganta Tecla i el gegantó Doraemon. 

Mes endevant al 2017 és creàren els gegants nous, els Gegants Egipcis, que representen dos personatges de l'època de l'Èxode. Aquests gegants foren presentats el 12 d'Agost del 2017 enmig de la trobada gegantera que s’organitza per les Festes de Sant Magí a la capital del Tarragonès.

La Colla Gegantera organitza des de fa uns anys la Trobada de Gegants i Nans de la Festa Major de Sant Magí de la ciutat de Tarragona. Abans d'aixó organitzava una trobada gegantera a les Festes de Sant Roc, festes del carrer Cos del Bou, Baixada Peixateria i adjacents de la Part Alta de Tarragona.

Tradició Gegantera a la familia gitana

La tradició gegantera als gitanos de Tarragona és remunta al segle XIX, cap finals. Ja és diu que els Gitanos ja començaren a portar els Gegants de la Ciutat de Tarragona cap aquelles dates.

Antigament, tots aquells homes que anaven a portar els Gegants per ells era com una feina. En aquells temps el gitano era sempre perseguit per discriminació, ja que en aquesta feina que els hi oferien és guanyaven el jornal per mantenir a les seves families. Es diu que un dels primers de la saga Ximenis, coneguts anitgament com els Rossos, era en Nicolàs Ximenis conegut com l’oncle Misses, cap a primers de 1900, tot i què antigament ja havien antecedents de geganters de la mateixa saga. 

La tradició és segueix mantenint per varies families de Gitanos catalans d’aqui Tarragona, que desde els segles passats va anant passant de pares a fills o entre familia a ells mateixos.